شکاف‌های فرهنگی میان زنان و مردان به طلاق دامن می‌زند
کد خبر: 3712115
تاریخ انتشار : ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۷:۵۰

شکاف‌های فرهنگی میان زنان و مردان به طلاق دامن می‌زند

گروه اجتماعی- یک استاد دانشگاه گفت: زنان امروز با حقوق خود آشنایی دارند و مطالبات آنها با نسل‌های گذشته متفاوت است، ولی مطالبات مردان با نسل‌های پیشین خود زیاد تفاوت ندارد، همین تفاوت‌های فرهنگی زمینه بروز طلاق را فراهم می‌کند.

مهتاب رضاپور در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان با اشاره به آمار بالای طلاق در جامعه، اظهار کرد: زمانی که در مورد جوامع انسانی صحبت می‌شود، نمی‌توان یک حکم کلی را به همه جوامع تسری داد، مثلا در مورد شهر اصفهان می‌توان گفت که میان زنان و مردان تفاوت فرهنگی به وجود آمده و تعداد دختران در دانشگاه‌ها بیشتر از پسران است، بین هفتاد تا پنجاه درصد که البته این نسبت می‌تواند متغیر باشد؛ در واقع حضور کمرنگ‌تر پسران در دانشگاه نسبت به دختران به خودی خود باعث محرومیت آنها از یک‌سری اطلاعات و آموزش‌ها می‌شود.
وی افزود: تفاوت فرهنگی باعث شده تا انتظارات زنان از مردان افزایش یابد، چون زنان از حقوق خود آگاهی پیدا کرده‌اند، خواسته‌های آنها با نسل‌های گذشته تفاوت دارد، ولی آقایان اطلاعات کمتری دارند و سطح انتظاراتشان با نسل‌های گذشته و پدرانشان تفاوت زیادی ندارد؛ در واقع پسری که حتی ممکن است یک فرد دانشگاهی هم باشد، زمانی که با دختری ازدواج می‌کند، سطح انتظاراتش از همسر خود در بهترین حالت ممکن است شبیه انتظارات پدرش از مادر او باشد و در رابطه با رعایت حقوق زنان، اظهار می‌کند که مادرش این‌گونه نبوده است و توقع دارد که همسرش همان انتظارات و خواسته‌های مادرش را داشته باشد؛ ولی دختران این مسئله را نمی‌پذیرند، چون یا استقلال مالی دارند و یا حمایت خانواده از دختران خود بسیار زیاد است که راه برگشت را برای آنها فراهم می‌کند، بنابراین این تفاوت‌ها باعث می‌شود تا دختران صبوری نکنند و مایل به جدایی باشند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: اسلام برای مردان حق تعدد زوجات و چند همسری را قائل شده است، اما بعضا مردانی که ازدواج کرده‌اند، با زنان دیگر نیز روابط غیر متعهدانه برقرار کرده و این روابط را حق خود تلقی می‌کنند، در صورتی که اسلام تعدد زوجات را بیان کرده است، نه ارتباط با نامحرم و این مسئله باعث آزار زنان و تمایل آنها به جدایی می‌شود، چون ادامه زندگی با این شرایط برای آنها ممکن نیست.

زیرساخت‌های اخلاقی متزلزل شده است

وی به نقش فضای مجازی در تزلزل بنیان خانواده اشاره کرد و گفت: در سال‌های گذشته، ماهواره وسیله‌ای بود که فیلم‌های مستهجن و غیر اخلاقی از طریق آن پخش می‌شد و اکنون فضای مجازی این امکان را فراهم آورده است تا به صورت زنده این نوع فیلم‌ها پخش شود و شرایط را بدتر کرده است. مسئله دیگری که کارشناسان بیان می‌کنند، افزایش خیانت از جانب مردان و عدم رعایت حریم خانواده و مسائل زناشویی است که این موضوع به زنان نیز سرایت کرده و بخشی از آن به انتقام‌جویی برمی‌گردد؛ در واقع زمانی که زنان با روش‌های اخلاقی و قانونی نمی‌توانند مردان را متوجه اشتباه خود کنند، در فضای مجازی به انتقام از آنها دست می‌زنند، بنابراین حتی اگر فضای مجازی فیلتر شود، این مشکلات به قوت خود باقی می‌ماند، چون زیرساخت‌های اخلاقی متزلزل شده است.
رضاپور در پاسخ به این سؤال که طلاق در کدام یک از ازدواج‌های سنتی و غیر سنتی شایع‌تر است، بیان کرد: طلاق نتیجه ازدواج‌هایی است که بر پایه عقلانیت و شناخت صورت نگرفته باشد، ازدواج چه از طریق سنتی و چه در اثر آشنایی در فضای مجازی یا محیط کار و دانشگاه رخ دهد، اگر بر پایه شناخت نسبی طرفین از یکدیگر و خانواده‌هایشان نباشد، محکوم به شکست است.
وی خاطر نشان کرد: انتظارات نسل امروز از خود، خانواده و همسرش در مقایسه با نسل‌های گذشته بسیار بالا بوده و توانایی خانواده‌ها در جلوگیری از وقوع طلاق و کنترل رفتار فرزندانشان کمتر شده است، بنابراین طرفین باید به شناخت نسبی از یکدیگر دست یافته و سپس ازدواج کنند؛ در واقع می‌توان گفت هم ازدواج‌های سنتی و هم غیر آن بعضا بسیار موفق بوده‌اند. اگر ازدواج بر اساس احساس و شور و هیجان و نه درایت عقلی صورت بگیرد، حتی همشهری یا فامیل بودن نمی‌تواند از شکست آن جلوگیری کند، ولی اگر علاوه بر احساس، شناخت مناسب و کافی نیز وجود داشته باشد، قاعدتا نباید مشکل خاصی به وجود بیاید.
این استاد دانشگاه و مشاور خانواده بیان کرد: برای کاهش آمار طلاق می‌توان از بزرگان شروع کرد، مثلا از ازدواج اجباری ممانعت به عمل آمده و سنت‌ها و باورهای نادرست در مورد انتخاب همسر و ازدواج اصلاح شود؛ از طرف دیگر، تعهدات زن و مرد در ازدواج مورد بازنگری قرار گرفته و علاوه بر مهارت‌های همسرداری، مهارت‌های کنترل مسائل تنش‌زا و چالشی نیز آموزش داده شود.
وی تصریح کرد: بعضا دختر و پسر فرد مناسب برای ازدواج را پیدا می‌کنند که مورد تأیید کارشناسان نیز است، ولی خانواده‌ها با دلایل غیر منطقی مانع ازدواج آنها می‌شوند، در صورتی که می‌توانند ازدواج موفقی را برای فرزندان خود رقم بزنند. مسائل مالی، دخالت‌ها و حساسیت‌های بی‌جا نیز از دیگر مواردی می‌باشد که می‌تواند ازدواج‌ها را به مخاطره بیاندازد، تمام این مسائل باید مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهای مناسب تجویز شود.

انتهای پیام

captcha